Maisto trilogija

  • Kraunamos nuotraukos

    Maisto trilogija

    Kaina 2999
    3597 Sutaupykite 598
    Į krepšelį 
    Autorius.
    Joanne Harris
    Leidykla
    Leidykla „Sofoklis“, UAB
    Leidimo metai
    2021
    Viršelio tipas
    Kietas
    Knygos aukštis
    21
    Knygos plotis
    14
    Kalba
    Lietuvių
  • ŠOKOLADAS

    Pardavinėju sapnus, svajones, mažytes paguodas, saldžias nekaltas pagundas, kad su trenksmu nusodinčiau gausybę šventųjų ant riešutų ir rytietiškų saldumynų.

    Vieniša motina Viana Rošė su dukrele Anuka atvyksta į mažą Prancūzijos miestelį. Čia jos atidaro šokoladinę „Dangiškieji migdolai“. Klebonas Frensis Reino supranta tai kaip akibrokštą ir įžvelgia grėsmę moralei: šokoladinė sumenkino bažnyčios, taigi ir jo, galią parapijiečiams. Tačiau visuomet besišypsančiai Vianai, rodos, tai nė motais: ji gamina skanėstus, bičiuliaujasi su bendruomenės atstumtaisiais, planuoja Šokolado festivalį. Moteris įneša permainų į miestelio gyvenimą, taip sukeldama dar didesnį klebono ir jo parankinių pasipiktinimą. Niekas nežino, kuo šis nesutarimas baigsis: ar pašalietė bus palaužta, o gal ji pakankamai stipri, kad atlaikytų priešiškai nusiteikusios bendruomenės spaudimą?

    „Šokoladas“ – tai istorija apie išorinius ir vidinius konfliktus, nuklydimus, kitoniškumą ir neapykantą, galinčią paskatinti veikti neapgalvotai. Kartu tai istorija apie toleranciją, žmogiškumą, tarpusavio santykius, draugystę bei mažus džiaugsmus. Ir, žinoma, šokoladą.

    Joanne Harris (g. 1964) – anglų rašytoja, išgarsėjusi 1999 m. pasirodžius romanui „Šokoladas“, kuris sulaukė didžiulės sėkmės: „Sunday Times“ perkamiausių knygų sąraše jis atsidūrė pirmoje vietoje, taip pat pelnė ne vieną apdovanojimą. Pagal knygą pastatytas to paties pavadinimo filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Juliette Binoche ir Johhny’is Deppas. 

    GERVUOGIŲ VYNAS

    Rašytojas Džei Makintošas vis dar gyvena idiliškais vaikystės vasarų prisiminimais. Vienišam turtingų tėvų vaikui anuomet tikrą prieglobstį teikė keistuolis Džou, pasakojęs apie savo keliones, mokęs pažinti vaistažoles, puoselėti sodo ir daržo augalus bei gaminęs ypač keistą vyną. Nors Džou vieną rudenį mįslingai dingo, Džei vis dar traukia sugrįžti į aną magišką laiką. Juolab kad gyvenimas rodosi nuobodus ir beprasmis, o nuo romano, pelniusio jam šlovę, pasirodymo praėjęs jau visas dešimtmetis.

    Netikėtai atrasti senojo bičiulio palikti vyno buteliai paskleidžia savo magiją ir tampa raktu į seniai Džei kamuojančią paslaptį. Jis meta miestietišką gyvenimą Londone ir išsikrausto į mažytį Prancūzijos kaimelį Lankenė. Čia Džei laukia akistata su praeitimi ir pažintis su simpatiška, bet atšiauraus būdo našle, taip pat saugančia ne vieną paslaptį. Tarp jųdviejų užsimezgęs ryšys žada svarbų pokytį Džei gyvenime. Ar jam pagaliau pavyks rasti atsakymus į kamuojančius klausimus ir atversti naują gyvenimo puslapį?

    „Gervuogių vynas“ – garsiosios britų rašytojos Joanne Harris maisto trilogijos dalis (kitos dvi – „Šokoladas“ ir „Penki ketvirčiai apelsino“). Kaip ir kitose savo knygose, autorė panardina skaitytoją į žmonių tarpusavio santykius, jausmus, paslaptis bei mažus gyvenimo malonumus. 

    PENKI KETVIRČIAI APELSINO

    Po daugybės metų Frambuaza Dartigen grįžta į gimtąjį kaimelį ant Luaros upės kranto. Iš motinos paveldėjusi receptų knygą ir aistrą kulinarijai, ji atidaro užkandinę ir bando pradėti gyvenimą iš naujo. Tačiau praeitis nepaleidžia – dėl karo metais kaimelio gyventojus ištikusios tragedijos moteris priversta slėpti savo tapatybę. Skaudžius prisiminimus atgaivina ir tarp gardžių receptų įsipynę motinos dienoraščio fragmentai.

    Per Antrąjį pasaulinį karą kaimas buvo okupuotas nacių. Dartigenų šeima, kurią geležiniu kumščiu valdo Mirabelė Dartigen, atsiduria kontroversiškų įvykių sūkuryje. Našlaujančios, nuo siaubingos migrenos kenčiančios motinos apleisti vaikai priversti anksti suaugti ir išmokti, kad žiauriame pasaulyje galioja vienintelė – išlikimo – taisyklė. Taip jų gyvenime atsiranda vokiečių kareivis Tomas, pamažu įtrauksiantis visą šeimą į šantažo, melo ir išdavysčių pasaulį.

    Prikeverzotoje motinos receptų knygoje, kuri Frambuazos sūnėnui tereiškia pasipelnymo šaltinį, glūdi paslaptis, kas iš tiesų nutiko tą tragišką vasarą, kai Frambuazai buvo devyneri. Tik suvedusi visas sąskaitas su skausminga praeitimi ji galės vėl pamilti gyvenimą, atgaivinti ryšį su dukterimis ir gal net pagaliau į širdį įsileisti meilę.

    „Penki ketvirčiai apelsino“ – garsiosios Joanne Harris maisto trilogijos dalis, vadinama tikra fiesta literatūros gurmanams. Žinomiausias trilogijos romanas „Šokoladas“ buvo adaptuotas „Oskarui“ nominuotai dramai su Juliette Binoche ir Johnny Deppu. J. Harris yra parašiusi per aštuoniolika įvairaus žanro kūrinių, taip pat nuo paauglystės groja būgnais ir fleita muzikos grupėje. Gyvena Šiaurės Anglijoje, įvertinta Britanijos imperijos ordinu.