1946 Modernaus pasaulio kūrimas

  • 1946 Modernaus pasaulio kūrimas

    Autorius
    Victor Sebestyen
    Leidykla
    Leidykla „Sofoklis“, UAB
    Leidimo metai
    2016
    Puslapių skaičius
    550
    Viršelio tipas
    Kietas
    Kalba
    Lietuvių
    Vertėjas
    Vitalijus Šarkovas
  • Griuvėsiai, badas, politinis chaosas, kova dėl valdžios ir milijonai sugriautų gyvenimų. Taip atrodė pasaulis1946-aisiais. Rytų Vokietijoje, Ukrainoje ir Moldovoje daugiau kaip 3 milijonai miršta badu. Graikiją krečia pilietinis karas. Kinijoje vyksta kova dėl valdžios tarp Mao Zedongo ir dar mažiau patrauklaus kandidato Chiang Kai-sheko. Japonijoje badmetis, o vien Vokietijoje trečdaliui pastatų virtus griuvėsiais, 15 milijonų žmonių tampa benamiais. Nuolatiniai Stalino tautiniai valymai. Perbraižomas Rytų Europos žemėlapis. Už geležinės uždangos likusios tautos pasmerktos ilgam sovietų jungui. Amerika ir Sovietų Sąjunga nusimeta mandagumo kaukes. Prasideda Šaltasis karas. Izraelio dar nėra, bet jau priimamas sprendimas kurti žydų valstybę. Indija rengiasi tapti nepriklausoma demokratine valstybe. Daugybė 1946-aisiais priimtų sprendimų nulėmė dabartinio pasaulio vaizdą.

    Autorius apžvelgia ir analizuoja lemtingus tų metų įvykius, veda skaitytoją iš Berlyno į Londoną, iš Maskvos į Paryžių, iš Vašingtono į Jeruzalę ir iš Delio į Šanchajų. Knygoje paaiškinama, kaip pasaulis po Antrojo pasaulinio karo kūrėsi ir tapo toks, koks yra dabar.

    Victor Sebestyen (g. 1955) gimė Budapešte, 1956 m. jo šeima pabėgo iš Vengrijos į Angliją. Jis tapo žurnalistu ir dirbo The Times, Daily Mail ir The New York Times, buvo London Evening Standard užsienio naujienų redaktoriumi, vėliau vyriausiuoju redaktoriumi. V. Sebestyen yra vienas žymesnių užsienio korespondentų, rašiusių apie Rytų Europą, Berlyno sienos griūtį, karą buvusioje Jugoslavijoje, Sovietų Sąjungos žlugimą. „1946. Modernaus pasaulio kūrimas“ yra trečioji autoriaus knyga.